logo

CEPEOS | Centar za informisanje, savete, unapređenje odnosa i komunikacije korisnika i davaoca usluge osiguranja.

2024 © Centar za promociju i edukaciju u osiguranju

Zeleni karton

Zelena karta je međunarodna isprava i potvrda osiguranja od autoodgovornosti.

Zeleni karton obezbeđujete osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete koje možete pričiniti trećim licima u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu.

Zelena karta se izdaje isključivo za registrovana vozila sa domaćim registracionim tablicama i znači da, ukoliko svojim vozilom pričinite štetu u inostranstvu, štetu ne plaćate vi, već Osiguravač čiju polisu autoodgovornosti posedujete.

Da li Vam je potreban zeleni karton?

Zeleni karton, kao potvrda o osiguranju od autoodgovornosti, obavezan je dokument za vozila kojima se ulazi na teritoriju neke od sledećih zemalja:

  • Severna Makedonija, BiH, Rusija, Belorusija, Ukrajina, Moldavija, Turska, Izrael, Iran, Albanija, Tunis, Maroko.

Zeleni karton takođe nije potreban vozačima iz Srbije prilikom ulaska u Crnu Goru, koja sa Srbijom ima potpisan poseban bilateralni sporazum.

Za vozila iz Republike Srbije od 2012. godine, prilikom ulaska na teritoriju neke od zemalja potpisnica Multilateralnog sporazuma, kao dokaz o postojanju osiguranja od autoodgovornosti dovoljna je registarska oznaka, odnosno registraciona nalepnica koja se dobija prilikom registracije vozila.

Zemlje potpisnice Sporazuma (MA) su: Austrija, Bugarska, Belgija, Češka Republika, Kipar, Nemačka, Danska, Španija, Estonija, Francuska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (Kanalska ostrva i ostrvo Man), Grčka, Mađarska, Italija, Irska, Luksemburg, Litvanija, Letonija, Malta, Holandija, Portugalija, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska (Lihtenštajn), Andora, Norveška i Island.

Šta je neophodno za dobijanje zelene karte?

  • polisa osiguranja od autoodgovornosti
  • saobraćajna dozvola

Do kada važi i ko izdaje zeleni karton?

Zelena karta važi do isteka trajanja polise obaveznog osiguranja od autoodgovornosti. Zeleni karton izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno osiguranje od autoodgovornosti.

Zeleni karton | Koja je cena i od čega zavisi?

Cena zelenog kartona zavisi od toga čiju polisu autoodgovornosti posedujete.

Potreban Vam je Zeleni karton?

Kontaktirajte nas za svaku pomoć

[]
1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right